Nyheder

Fra Sønderborg til Glasgow og München i international praktik

Fra Sønderborg til Glasgow og München i international praktik

Eleverne går alle på erhvervsuddannelsen EUD & EUX Business og de valgte at skifte 3 uger på skolebænken ud med et praktikophold i enten Tyskland eller Skotland. Alle eleverne har arbejdet i butik i Glasgow og München, hvor de har varetaget forskellige opgaver så som at betjene kunder, bestille varer og lægge varer på plads.  

Frieda var ansat i butikken Boots, der minder om Matas, mens Benjamin var ansat i et stort plantecenter med mange forskellige arbejdsopgaver. De blev begge modtaget positivt og fik lov til meget mere end de havde forventet bl.a. tog en af lederne nogle elever med på tur rundt i Glasgow for at vise dem eksempler på god kundeservice og fortælle dem om, hvorfor den er så vigtig.
 
Sproget
En af de helt store gevinster for alle praktikanter har været, at deres engelskkundskaber er blevet markant bedre, selv den skotske dialekt har de fået ind under huden. ”Vi blev hurtigt trygge ved at tale engelsk, både når vi var på arbejde i ”vores” butik, skulle købe ind eller ud i byen. Skotterne snakker meget hurtigt, så nogen gange var det nødvendigt at spørge om de kunne tale lidt langsommere, så vi kunne forstå det hele”, fortæller Frieda.

Kultur
Det har været spændende at opleve kulturen i Skotland og møde skotterne, der var meget åbne, venlige og hjælpsomme. Alle 6 elever var enige om at vi danskere kunne lære noget af skotterne, de er meget udadvendte og høflige fx rejser de sig for dem, der har behov for et sæde i bussen.

Både Benjamin og Frida var meget begejstrede for Glasgow, der er en spændende by med mange unge mennesker. Her var der også mulighed for at møde andre nationaliteter, der var i praktik. På det personlige plan har det været en stor oplevelse, vi har fået mere blod på tanden til at  tage ud og rejse og opleve verden.

I Glasgow har alle 6 elever boet sammen i en kollegielejlighed tilknyttet universitetet, hvor de i fællesskab skulle få en hverdag til at fungere med arbejde, indkøb, madlavning og rengøring. Det har været en positiv udfordring for de fleste, da det har gjort dem mere selvstændige og mere vidende om, hvad det kræver at flytte hjemmefra. - ”Det var spændende og lidt udfordrende at bo sammen med ens klassekammerater, vi skulle få en dagligdag til at fungere, og det kunne godt være lidt svært, hvis man var træt efter en lang arbejdsdag,” fortæller Benjamin og fortsætter ”men de andre havde det jo på samme måde, så man lærte at forstå hinanden og tage hensyn. Det var meget positivt og lærerigt”.

Den første uge af opholdet fulgte underviserne Janne Vestergaard eleverne i Skotland og Charlotte Prösch eleverne i Tyskland. Janne er ikke i tvivl om, at eleverne har fået en oplevelse for livet. – ”Opholdet har været en øjenåbner for eleverne, hvor de har mødt en anden kultur og den skotske dialekt, som krævede lidt tilvænning. De har fået mere selvtillid og gåpåmod og et tæt fællesskab, som de kan tage med sig,” slutter Janne.
 
International Praktik er et EU-støttet projekt Erasmus+, hvor elever kan tage til udlandet for at opleve, hvordan det er at bo i udlandet, møde nye mennesker og en anden kultur, lære eller forbedre et fremmedsprog, samt udvikle deres kompetencer. Forhåbentlig forbedrer eleverne også deres jobmuligheder, når de skal søge elevplads eller andet.